Swedish Grace

"Allt här i världen är en framtida antikvitet"

Bernard Buffet

Föreläsning av Li Pamp om Swedish Grace.

Li Pamps intresse för antikviteter började med ett extrajobb vid sidan av när hon studerade konstvetenskap, det intresset förde henne senare till ett av världens äldsta auktionsverk, Stockholms Auktionsverk som grundades 1674. Hon berättade under kvällen om den graciösa, enkla men eleganta stil/konstriktning som kom att kallas för Swedish Grace som den svenska varianten av art déco.

I Sverige hade vi många material inom industrin som inte hade så hög status under den här tiden såsom tenn, gjutjärn m.m. Men genom att knyta till sig arkitekter och formgivare fick materialen och företagen ett rejält uppsving. Estrid Ericsson startade sin firma Svenskt Tenn i en mindre lokal på Smålandsgatan men genom att samarbeta med bl.a. Nils Fougstedt och Anna Petrus hamnade senare Svenskt Tenn på Strandvägen och resten är historia.

Kända byggnader typiska för stilen är bl.a. Stockholms Konserthus som uppfördes 1924-26 och Ivar Kruegers Tändstickspalats. Dessa båda byggnader ritades av Ivar Tengbom. En annan stor och viktig arkitekt under den här tiden var Gunnar Asplund som bl.a står bakom Stockholms stadsbibliotek. Även konstmuseet i Göteborg uppfört 1923 bär tydliga spår av antiken som var en stor inspirationskälla under den här tiden. Stockholms Konserthus är inte helt olikt ett palats från antiken med dess kolonner och friser.

Den stora Parisutställningen 1925 innebar ett internationellt genombrott för svensk formgivning, eleganta graverade glasföremål formgivna av Edward Hald och Simon Gate för Orrefors, Anna Petrus gjutjärnspjäser för Näfveqvarn. På utställningen tog Sverige hem näst flest medaljer efter värdlandet Frankrike, hela 36 stycken. Imponerande!

Ett stort tack till Vara Konstförening som anordnade kvällen.

 

Just nu på SVT play finns ett avsnitt av Uppdrag Granskning – Konsttjuven

Det handlar om många av de konstföremål som förekom under Swedish Grace

 

https://www.svtplay.se/video/K5dRW9y/uppdrag-granskning/konsttjuven