Abecita Popkonst och foto

I våras väcktes en idé om ett samarbete mellan STF och Skara Konstförening och först ut var en resa till Borås och Abecita Popkonst och Foto.

Vi var 11 stycken som möttes upp i Skara för att gemensamt åka buss till Borås. På plats på museet blev det förmiddagskaffe och vi fick en presentation om Abecita Popkonst och Fotos historia och sedan guidade hon oss runt under närmare 2 timmar bland utställningarna.

En av utställarna är Elisabeth Ohlson med samlingen ”Porträtt av en fotograf”, en av hennes hittills största utställningar med ett stort urval personliga porträtt från fotografens möten med kända och okända människor.

Övriga utställare är just nu Frida Marklund ”Bilden mellan bilderna”, Birgitta Nilsson ”Palermo under skinnet”, Mikael Solebris ”Såsom i himmelen så ock på hällen”, Anna Albinsson ”Din skam mot min”.

10 oktober byts ett par av dess ut till bla Lasse Åberg ”Visuella hyss och grafiska spratt”.

Efter besöket på Abecita åkte vi vidare till Vänga Kvarn för en god lunch. Dagen var mycket trevlig vi har tankar om att planera in ytterligare resor framöver.

Jag vill passa på att tacka STF med Lennart Gunnergård som reseledare för denna dag! Bra ordnat! (Stort tack även till er andra i styrelsen)

Lite kort om Abecita Popkonst och foto,

 I en f.d underklädesfabrik i Borås ligger idag Abecita Popkonst & Foto som är ett unikt museum. Från början en privat samling ägd av Bengt och Berit Swegmark. Museet, som idag sträcker sig över tre våningar och 2400 kvadratmeter, har en samling som består av cirka 500 verk inom grafisk konst, fotografi och prisbelönt nordisk textilkonst, främst från Europa och USA. Samlingen är särskilt inriktad på popkonst från 1960-talet och framåt och innehåller verk av framstående konstnärer som Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Louise Bourgeois, David Hockney och Richard Hamilton.

Museet är känt för sin breda representation av popkonst, med allt från minimalistiska verk till färgsprakande explosioner. Ett av de mest betydelsefulla verken i samlingen är Richard Hamiltons collage från 1956, som anses ha definierat hela popkonstnärliga vågen. Museet byter regelbundet ut de verk som visas för att ge besökare en varierad och ständigt förnyad upplevelse.

Utöver dessa konstverk finns det också kopplingar till Borås genom konstnärer som Jim Dine, vars nio meter höga Pinocchio-staty ”Walking to Borås” är en lokal ikon, och Hasse Persson, en framstående fotograf från Borås med internationell karriär.